Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Dermatologija

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, prevencijom te liječenjem bolesti kože i kožnih adneksa (nokti i vlasište) kod odraslih osoba i djece. Uključuje akutne i kronične bolesti kože, alergijske bolesti kože (kao što su atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis), zarazne bolesti kože (npr. svrab, impetigo), pregled madeža i otkrivanje melanoma i kožnih tumora, pregled i liječenje vlasišta, specijalistički pregled i liječenje bolesti noktiju kao i dermatološki pregled mladenačke kože i liječenje akni. Bavi se i dijagnostikom i liječenjem kožnih bolesti genitalne regije te spolno prenosivih bolesti.

Neke od usluga koje pruža dermatologija jesu:

Pregled madeža i izraslina – preporučuje se učiniti preventivno jednom godišnje u svrhu otkrivanja melanoma i karcinoma kože.
dermatološki pregled

Melanom je zloćudni tumor kože, klinički nalik madežu i često se prekasno otkriva. Madeži se pregledavaju uređajem koji se naziva dermatoskop.

Dermatoskopija (ili dermoskopija) je bezbolan dijagnostički pregled na kojem možemo na vrijeme uočiti sve sumnjive kožne promjene i ukloniti ih prije nego se prošire dublje u tkivo i uzrokuju težu kliničku sliku.

Dermatoskopskim pregledom također se mogu promatrati sve vrste izraslina na koži (hemangiomi, keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinom, dermatofibromi) te prema tome odrediti način liječenja, kao i potrebu operativnog zahvata i uklanjanje. Na taj naičin uz pomoć dermatoskopa izbjegavamo nepotrebne operacije i zahvate kada se radi o dobroćudnim promjenama ili urednim madežima.

Neke od indikacija koje upućuju da osoba ima povišeni rizik za nastanak melanoma uključuju:

 • povećani broj madeža na tijelu (više od 50)
 • sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa
 • netko u obitelji je imao melanom ili neki drugi karcinom kože, ili je osobama sama već imala takav karcinom
 • svijetla put i općenito velika osjetljivost osobe na izlaganje suncu (crvenokose osobe, osobe s pjegama)
 • opekline od sunca koje su se dogodile u djetinjstvu i adolescenciji
 • česta i dugotrajna izloženost UV zračenju zbog prirode posla ili hobija
 • ostale indikacije koje upućuju na potrebu dermatoskopskog pregleda su:
 • iznenadna pojava novih madeža koji brzo rastu
 • promjene kod postojećih madeža (promjena boje i veličine, nepravilni rubovi, pojave asimetrije te uzdignuća)
 • svrbež madeža
 • krvarenje unutar madeža
 • pojava tvorbe koja ne izgleda poput ostalih kožnih promjena – tzv. „ružno pače“
 • pojava madeža nakon 40. godine života


Krioterapija

Krioterapija je metoda kojom se brzo i učinkovito uklanjaju bradavice i fibromi primjenom hlađenja tekućim dušikom. Radi se o minimalno invazivnoj tehnici uz pomoć koje ćete se brzo i uz brz oporavak riješiti bradavica, kondiloma ili fibroma.


Kondilomi

Kondilomi, poznati i pod nazivima spolne ili genitalne bradavice, spadaju pod spolno prenosive bolesti, a nastaju kao direktna posljedica infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Postoji više različitih metoda za uklanjanje kondiloma, a najučinkovitijom metodom pokazala se kombinacija krioterapije s određenim lokalnim pripravcima.


Liječenje akni

Liječenje akni i problematične kože u mladenačkoj, ali i odrasloj dobi, ponekad je zahtjevno i ovisi o dobi pacijenta, spolu, pridružujućim bolestima ili poremećajima, suradljivosti. Zbog navedenih razloga potrebno je uzeti dobru anamnezu (detaljan razgovor s pacijentom), učiniti ciljanu obradu te sukladno tome odabrati najbolji način liječenja za svakog pacijenta individualno.

  Odgovori

  Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.