Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Vestibulološka obrada i repozicijski manevar

Vestibulološka obrada i repozicijski manevar su dijagnostički i terapijski postupci koji se koriste za procjenu i liječenje vrtoglavice i poremećaja ravnoteže koji potječu iz unutarnjeg uha.

Vestibulološka obrada obuhvaća niz testova koji se koriste za procjenu funkcije vestibularnog sustava, odgovornog za održavanje ravnoteže. Ovi testovi mogu uključivati:

  1. Kalorimetriju: Ovaj test koristi hladnu ili toplu vodu koja se ubrizgava u uho kako bi se procijenila reakcija vestibularnog sustava na promjene temperature.
  2. Videonistagmografiju (VNG): Ovaj test mjeri pokrete očiju kako bi se otkrile abnormalnosti vestibularnog sustava. Pacijent prati točke svjetla ili prati pokrete glave dok se snimaju očne pokrete.
  3. Testove ravnoteže: Ovi testovi uključuju hodanje po ravnotežnoj ploči ili izvođenje određenih vježbi koje procjenjuju stabilnost i kontrolu ravnoteže.

Repozicijski manevar je terapijski postupak koji se koristi za liječenje benignog paroksizmalnog položajnog vertiga (BPPV). BPPV je stanje koje uzrokuje kratkotrajnu vrtoglavicu, često izazvanu promjenom položaja glave. Repozicijski manevar koristi posebne položaje i pokrete glave kako bi se pomaknule kamenčiće (otokonije) iz unutarnjeg uha koji mogu izazvati vrtoglavicu. Ovaj postupak može uključivati Epleyev manevar, Semontov manevar ili Brandt-Daroffove vježbe, ovisno o lokaciji i položaju kamenčića.

Cilj vestibulološke obrade i repozicijskog manevara je pravilno dijagnosticirati poremećaje ravnoteže i vrtoglavice te pružiti odgovarajuće terapijske postupke. Ovi postupci se provode pod nadzorom stručnjaka za vestibulologiju ili otorinolaringologa s iskustvom u vestibularnim poremećajima. Važno je napomenuti da se vestibulološka obrada i repozicijski manevar prilagođavaju individualnim potrebama i specifičnom dijagnostičkom i terapijskom cilju svakog pacijenta.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.