Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Podvezivanje hemoroida

Podvezivanje hemoroida, također poznato kao gumiranje hemoroida ili ligacija hemoroida, je jedna od uobičajenih procedura koje se koriste za liječenje unutarnjih hemoroida.Glavni simptomi hemoroida su svrbež, perianalni dermatitis, osjećaj pečenja u anusu, razvoj tromboze (ugruška) u hemoroidalnom čvoru, upalne promjene te bol, naročito prilikom defekacije (stolice). Može doći do pojave krvarenja, u težim slučajevima i do prolapsa hemoroida kroz anus.

Hemoroidi se dijele u četiri stupnja ili stadija:

Prvi stupanj – u ovom stupnju hemoroidi su još uvijek unutar rektuma i obično ne uzrokuju simptome poput krvarenja ili nelagode. Mogu se pojaviti samo pri pregledu proktologa.

Drugi stupanj – hemoroidi drugog stupnja izlaze iz rektuma tijekom naprezanja ili pražnjenja crijeva, ali se automatski vraćaju u unutarnji dio nakon toga. Mogu uzrokovati krvarenje, svrbež ili nelagodu, ali se mogu riješiti bez medicinskog zahvata.

Treći stupanj – hemoroidi trećeg stupnja izlaze iz rektuma tijekom naprezanja ili pražnjenja crijeva, ali se ne vraćaju spontano. Moraju se ručno gurati natrag unutar rektuma. Ovi hemoroidi mogu uzrokovati krvarenje, svrbež, nelagodu i bol.

Četvrti stupanj –Hemoroidi četvrtog stupnja su teški i stalno izlaze iz rektuma. Ne mogu se gurnuti natrag unutar anusa i mogu biti popraćeni bolom, krvarenjem i upalom. Ovi hemoroidi često zahtijevaju medicinske intervencije za rješavanje problema.

Podvezivanje hemoroida gumicama se najčešće primjenjuje kod povećanih hemoroida drugog stupnja. Gumena ligatura se postavi kroz anoskop na sluznicu povrh hemoroidalnog čvora koji kroz 1-2 tjedna smežura te potom ožiljno zacijeli. Nije potrebna nikakva anestezija. Komplikacije su rijetke i uglavnom dobroćudne. Izrazita se bol tijekom tretmana javlja kod 8-10% bolesnika, no metoda ima relativno visoki postotak recidiva. Važno je napomenuti da podvezivanje hemoroida može biti kontraindicirano u određenim slučajevima, poput trudnoće, teških komplikacija hemoroida ili drugih zdravstvenih stanja.

 

Nakon podvezivanja hemoroida, može se pojaviti blago krvarenje ili osjećaj nelagode. To je normalno i obično nestaje u roku od nekoliko dana. Preporučuje se izbjegavanje napora prilikom pražnjenja crijeva kako bi se olakšao proces ozdravljenja. Također je važno održavati redovitu i zdravu prehranu bogatu vlaknima, piti dovoljno tekućine i izbjegavati sjedenje na produženo vrijeme kako bi se smanjila mogućnost ponovne pojave hemoroida.

 

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.