Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Postavljanje/ vađenje urinarnog katetera

Postavljanje i vađenje urinarnog katetera su medicinski postupci koji se izvode radi pražnjenja mokraćnog mjehura ili praćenja protoka urina u slučajevima kada pacijent nije u mogućnosti normalno mokriti. Evo kratkog opisa oba postupka:

Postavljanje urinarnog katetera:

  1. Priprema: Prije postupka, pacijent će biti pripremljen tako da se udobno smjesti, a područje genitalija bit će očišćeno kako bi se spriječila infekcija.
  2. Anestezija: U nekim slučajevima, lokalna anestezija se može primijeniti na područje uretre (cevčice koja vodi od mokraćnog mjehura prema van) kako bi se smanjila nelagoda tijekom postupka. Opća anestezija može se primijeniti kod djece ili u posebnim situacijama.
  3. Postavljanje katetera: Medicinska sestra ili liječnik pažljivo umetne sterilni kateter kroz otvor uretre i gura ga sve do mokraćnog mjehura. Uobičajeno se koristi fleksibilni lateksni ili silikonski kateter. Nakon postavljanja, kateter se pričvrsti na donji dio trbuha ili na nogu kako bi se spriječilo pomicanje.
  4. Pražnjenje mjehura: Nakon postavljanja katetera, urin će slobodno protjecati iz mokraćnog mjehura kroz kateter u posebnu posudu ili vrećicu koja se pričvršćuje na kateter.

Vađenje urinarnog katetera:

  1. Priprema: Prije vađenja katetera, pacijent će biti pripremljen tako da bude udobno smješten. Ako je kateter pričvršćen na donji dio trbuha ili nogu, ta pričvršćenja će biti odstranjena.
  2. Izvlačenje katetera: Medicinska sestra ili liječnik pažljivo izvuče kateter iz uretre. Ovaj postupak obično ne zahtijeva anesteziju i može biti neugodan, ali traje samo kratko vrijeme.

Nakon postavljanja ili vađenja katetera, pacijent će dobiti upute o njezi uretre i praćenju bilo kakvih simptoma ili komplikacija. Važno je pridržavati se tih uputa i redovito komunicirati s medicinskim osobljem ako se pojave bilo kakve promjene ili probleme.

Vađenje i postavljanje urinarnog katetera su medicinski postupci koji se provode uzimajući u obzir specifične potrebe i okolnosti pacijenta. Ovi postupci trebaju se izvoditi samo od strane kvalificiranog medicinskog osoblja kako bi se osigurala sigurnost i smanjio rizik od komplikacija.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.