Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Ultrazvuk (UZV) urotrakta

UZV urotrakta, ili ultrazvuk urotrakta, je dijagnostička metoda koja se koristi za vizualizaciju i procjenu urinarnog trakta, uključujući bubrege, mjehur, mokraćovode i prostate (kod muškaraca). To je neinvazivna i sigurna procedura koja koristi zvučne valove za stvaranje detaljnih slika urotrakta.

Tijek UZV pregleda urotrakta obično uključuje sljedeće korake:

Priprema: Prije pregleda, pacijent može biti zamoljen da popije određenu količinu tekućine prije pregleda kako bi se mjehur bolje vizualizirao. Ponekad će se tražiti da se pacijent suzdrži od mokrenja nekoliko sati prije pregleda.

Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen na leđa na preglednom krevetu. Liječnik će nanijeti gel na kožu u području trbuha ili perineuma kako bi poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde.

Ultrazvučna sonda: Liječnik će koristiti ultrazvučnu sondu koja emitira zvučne valove kroz kožu u području trbuha ili perineuma. Ti zvučni valovi odbijaju se od unutarnjih struktura urotrakta i stvaraju slike koje se prikazuju na monitoru.

Vizualizacija urotrakta: Liječnik pažljivo pregledava slike kako bi procijenio stanje bubreža, veličinu, oblik i položaj mjehura, prisutnost kamenja, tumora ili drugih promjena. Također se može procijeniti protok urina i prisutnost eventualnih prepreka u mokraćovodima.

Dijagnoza i interpretacija: Na temelju vizualizacija i nalaza tijekom pregleda, liječnik će postaviti dijagnozu i interpretirati rezultate. Ako se otkriju bilo kakve promjene ili abnormalnosti, liječnik može preporučiti dodatne testove ili daljnju evaluaciju.

UZV urotrakta je koristan alat u dijagnostici različitih stanja urotrakta, uključujući infekcije, upale, kamence, tumore, proširenu prostatu (kod muškaraca) ili druge poremećaje. Također može pomoći u praćenju napretka liječenja ili evaluaciji funkcioniranja urotrakta.

Važno je napomenuti da je UZV urotrakta jednostavna, bezbolna i brza procedura.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.