Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Ergometrija u Poliklinici Sveti Nikola u Varaždinu

Ergometrija je neinvazivna kardiološka pretraga kojom se na posredan način ispituje stanje i funkcionalna sposobnost krvnih žila koje krvlju opskrbljuju srčani mišić. Pretrazi se pristupa tek kad je liječnik na temelju razgovora s vama i kliničkog pregleda, postavio sumnju na bolest krvnih žila srca odnosno koronarnu bolest.

 2 vrste: maksimalni i submaksimalni test opterećenja.

Maksimalni test opterećenja se provodi kod sportaša i zdravih ispitanika u kom postižemo maksimalnu frekvenciju srca predviđenu za dob i spol. Submaksimalni test opterećenja se provodi kod srčanih bolesnika u kojem se cilja na 80-90% maksimalne frekvencije srca.

Ergometrija je pretraga kojom se opterećuje vaše srce, pod strogo kontroliranim uvjetima.

Pretraga se isto tako izvodi i iz slijedećih razloga:

  • procjena težine, već od ranije prisutne koronarne bolesti,
  • ispitivanje razine oporavka srčanog mišića nakon srčanog udara
  • ispitivanje raznih aritmija srca
  • procjena funkcionalnog statusa u sklopu valvularnih bolesti srca
  • ispitivanje kondicionog stanja osobe

Isto tako za izvođenje ergometrije moraju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • da bolesnik može hodati po pokretnoj traci
  • da ima dobro reguliran krvni tlak
  • da nema kontraindikacija za test, što procjenjuje liječnik prije pretrage

Tijek pretrage

Pretraga se izvodi uz prisutnog liječnika-kardiologa i medicinskog tehničara. Nakon što se u garderobi skinete do pojasa, na prsa se nalijepe elektrode za stalno snimanje elektrokardiograma, skraćeno EKG-a, a na nadlakticu se stavlja manšeta tlakomjera. Na pokretnoj traci ćete hodati prema programu koji se određuje s obzirom na Vašu dob, spol i tjelesnu težinu, a uz stalno praćenje krvnog tlaka i snimanje EKG-a.

Tijekom testa vršit će se niz mjerenja tlaka i snimanja EKG-a, a test se prekida po završetku programa, ali i ranije u slučaju da to liječnik odredi. Sama pretraga traje između 30 i 45 min. No ipak planirajte oko 1 sat za čekanje, pripremu i oporavak. Ponekad će liječnik zahtijevati ponovno snimanje EKG-a ili čak vađenje krvi za određene pretrage.

Tijekom pretrage mogući su bolovi u prsima kao posljedica smanjenog dovoda kisika srčanom mišiću. Razlog tome može biti suženje srčanih arterija ili njihovo naglo stezanje. Isto tako moguć je razvoj srčanih aritmija. Tijekom testa može doći i do naglog porasta tlaka ili pulsa.

U tim slučajevima liječnik će prekinuti test, te započeti postupke kako Vaša sigurnost ne bi ni u kom slučaju došla u pitanje. Po završetku testa isto je tako moguće da dođe do naglog pada tlaka, pojave srčanih aritmija ili jakog znojenja. I u tom slučaju, naš stručni medicinski tim poduzet će postupke s ciljem uklanjanja navedenih komplikacija.Osjetljivost testa za dijagnozu koronarne bolesti je 62-80%, a specifičnost 83-96%, pa rezultati testa mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni.

Na interpretaciju testa mogu utjecati i neki lijekovi poput digitalisa, beta-blokatora ili ostalih lijekova za srce. Liječnik će Vam reći nalaz pretrage, a moguće je da će doći i do korekcije Vaše medikamentozne terapije.Ergometrija je pretraga kojom se opterećuje Vaše srce, pod strogo kontroliranim uvjetima i uz visoko educirano i za postupak oživljavanja osposobljeno osoblje, no međutim ipak su moguće komplikacije. One se javljaju izuzetno rijetko, ali su opasne po život.

To su ozbiljne srčane aritmije, nagli pad tlaka s gubitkom svijesti i razvoj srčanog udara kojeg još nazivamo infarkt miokarda. Te komplikacije zahtijevaju bolničko liječenje.Ustanova je potpuno opremljena za postupke oživljavanja i održavanja života, za vrijeme dok ne stignu kola hitne medicinske pomoći koja će Vas uz pratnju liječnika, u najkraćem mogućem roku odvesti do bolnice na daljnji nastavak liječenja.

Indikacije

Prognoza bolesti srca, definitivna ocjena fizičke spreme kod ljudi sa bolestima srca, utvrđivanje sposobnosti za posao, sposobnost za rekreaciju. Radi se također i za evaluaciju prognoze, terapije i postoperativnih rezultata.

Postupak

Izvodi se na biciklu ili pokretnoj traci. Progresivan je, što znači da se sastoji od više stupnjeva. Svaki stupanj traje 3 minute. Paralelno pratimo promjene na EKGu i nakon testa.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.