Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Pahimetrija

Pahimetrija je dijagnostička metoda koja se koristi za mjerenje debljine rožnice, prozirnog prednjeg dijela oka. Ova metoda je važna u oftalmologiji jer debljina rožnice može biti indikator određenih očnih bolesti i utjecati na ispravno mjerenje intraokularnog tlaka.

Postupak pahimetrije se obično provodi uz pomoć posebnog uređaja poznatog kao pahimetrar. Postoje različite vrste pahimetrara, ali općenito, postupak je neinvazivan i bezbolan. Pacijent sjedi ispred oftalmologa, a oči se obično prošire kapima za proširenje zjenice kako bi se bolje vidjela rožnica.

Pahimetar se nježno postavlja na površinu rožnice ili se koristi ultrazvučna sonda koja se postavlja blizu rožnice. Uređaj emitira ultrazvučne signale ili svjetlosne impulse i mjeri vrijeme potrebno da se ti signali vrate nakon odbijanja od rožnice. Na temelju tog vremena, pahimetar izračunava debljinu rožnice.

Mjerenje debljine rožnice pomaže oftalmolozima u dijagnosticiranju stanja kao što su keratokonus, edem rožnice, postoperativne promjene nakon refraktivnih zahvata ili prije implantacije intraokularnih leća. Također je korisno za praćenje bolesti poput glaukoma, jer može utjecati na točnost mjerenja intraokularnog tlaka.

Rezultati pahimetrije se koriste za uspostavljanje početnih parametara za procjenu intraokularnog tlaka, planiranje kirurških zahvata na rožnici te praćenje napretka bolesti i učinkovitosti terapije. Debljina rožnice također može utjecati na odabir kontaktnih leća ili prilagodbu naočalnih leća.

Važno je napomenuti da je pahimetrija samo jedan od mnogih dijagnostičkih alata koji se koriste u oftalmologiji. Oftalmolog će kombinirati rezultate pahimetrije s drugim pregledima i informacijama kako bi donio sveobuhvatnu procjenu zdravlja vaših očiju i planirao odgovarajuću skrb. Redoviti pregledi rožnice i mjerenje debljine rožnice mogu biti važni za održavanje zdravlja očiju i pravovremeno otkrivanje promjena ili bolesti.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.