Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Optička koherentna tomografija (OCT)

Optička koherentna tomografija (OCT) je dijagnostička tehnika koja se koristi u oftalmologiji za detaljno snimanje unutarnjih struktura oka. Ova neinvazivna metoda omogućuje oftalmolozima da dobiju visokokvalitetne presjeke tkiva oka i detaljnu sliku retine, optičkog živca i drugih struktura.

OCT koristi princip snimanja svjetlosnih valova koji se odbijaju od tkiva oka. Koristeći interferometrijsku tehniku, OCT generira visoko razlučive poprečne presjeke očnih struktura, slično kao što ultrazvuk stvara slike unutrašnjih organa. Ove slike pružaju detaljan uvid u debljinu slojeva retine, prisutnost edema, stanje optičkog živca te mogu otkriti promjene povezane s bolestima poput makularne degeneracije, glaukoma i dijabetičke retinopatije.

Tijekom OCT pregleda, pacijent obično sjedi ispred OCT uređaja, a oči se mogu proširiti kapima za proširenje zjenica kako bi se bolje vizualizirale retinalne strukture. Pacijent se zatim usmjerava da fiksira pogled na određenu točku, dok se skenira laserskim svjetlom koje ulazi u oko i bilježe se odrazi svjetla unutar oka.

Rezultati OCT pregleda pružaju detaljne slike i numeričke vrijednosti koje oftalmolog analizira radi dijagnoze i praćenja napretka bolesti. Ova tehnika omogućuje rano otkrivanje promjena u strukturama oka i pruža vrijedne informacije za planiranje liječenja ili kirurških zahvata.

OCT se koristi u mnogim područjima oftalmologije, uključujući dijagnostiku i praćenje bolesti mrežnice, glaukoma, edema makule, oštećenja optičkog živca i drugih stanja koja utječu na vid. Također se koristi za praćenje učinkovitosti terapije, procjenu napretka bolesti tijekom vremena te kao alat za istraživanje i razvoj novih tretmana.

OCT je postao nezamjenjiv alat u suvremenoj oftalmologiji zbog svoje preciznosti, neinvazivnosti i sposobnosti pružanja detaljnih informacija o strukturama oka. Ovaj tehnološki napredak omogućuje oftalmolozima da brzo i pouzdano postave dijagnozu te pruže optimalnu skrb za pacijente s očnim bolestima.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.