Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Specijalistički pregled otorinolaringologa

Specijalistički pregled otorinolaringologa, poznat i kao ORL pregled, je dijagnostički postupak koji se provodi kako bi se procijenilo zdravlje uha, nosa i grla. Otorinolaringolog (ili ORL liječnik) je stručnjak koji se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti i poremećaja povezanih s tim područjem.

Tijekom specijalističkog pregleda otorinolaringologa, pacijent će obično sjediti u posebnoj stolici ili ležati na ispitujućem krevetu. Liječnik će pažljivo pregledati vanjske strukture uha, nosa i grla te ocijeniti njihovo stanje. Pregled može uključivati upotrebu posebnih instrumenata kao što su otoskop (za pregled uha), rinoskop ili endoskop (za pregled nosne šupljine) te laringoskop (za pregled grla).

Otorinolaringolog će provjeriti sluh pacijenta pomoću različitih metoda, kao što su audiometrija (testiranje sluha), timpanometrija (mjeri funkciju bubnjića) ili druge specijalizirane tehnike za procjenu slušnog sustava. Također će pregledati nosnu šupljinu i sinuse te provjeriti moguće nazalne polipe, infekcije ili devijacije nosne pregrade. Pregled grla obično uključuje provjeru tonzila, krajnika, grkljana i glasnica.

Otorinolaringolog će pažljivo slušati simptome i povijest pacijenta kako bi stekao cjelovitu sliku zdravstvenog stanja. Na temelju pregleda i rezultata, liječnik će postaviti dijagnozu ili preporučiti dodatne pretrage, kao što su krvne pretrage, slikovne pretrage (npr. CT ili MRI), alergijski testovi ili biopsija.

Specijalistički pregled otorinolaringologa može se provesti radi raznih razloga, uključujući simptome kao što su bol u uhu, gubitak sluha, vrtoglavica, kronična nazalna kongestija, ponavljajuće infekcije srednjeg uha, sinusitis, glasne promjene, promuklost ili sumnje na alergijske reakcije. Otorinolaringolog će koristiti svoje stručno znanje i iskustvo kako bi postavio dijagnozu i preporučio najbolji plan liječenja za svakog pacijenta.

Važno je redovito obavljati specijalistički pregled otorinolaringologa, posebno ako se javljaju simptomi ili poremećaji u području uha, nosa ili grla

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.