Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Fundus

Pregled fundusa je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu zdravlja mrežnice, očnog dna i krvnih žila u oku. Ovaj pregled se obično izvodi uz pomoć oftalmoskopa, instrumenta koji omogućuje oftalmologu da vizualno ispita strukture unutar oka.

Tijekom pregleda fundusa, pacijent će biti zamoljen da sjedne ili leži, dok će oftalmolog koristiti oftalmoskop za pregled unutrašnjosti oka. Prije pregleda, oči se često proširuju pomoću kapi za proširenje zjenice kako bi se omogućio bolji pogled na mrežnicu.

Oftalmolog će pažljivo pregledati mrežnicu, očno dno i krvne žile u oku. To uključuje procjenu stanja mrežnice, otkrivanje mogućih promjena poput oštećenja, krvarenja, edema ili abnormalnih krvnih žila. Pregledom fundusa oftalmolog može identificirati bolesti kao što su dijabetička retinopatija, makularna degeneracija, glaukom ili hipertenzivna retinopatija.

Oftalmolog može koristiti različite tehnike ili dodatne instrumente za bolju vizualizaciju i procjenu fundusa. To može uključivati upotrebu leća za povećanje, širokokutne objektive, svjetlo za poboljšanje kontrasta ili fotografske kamere za dokumentiranje nalaza.

Na temelju rezultata pregleda fundusa, oftalmolog će donijeti zaključak o zdravlju mrežnice i očnog dna. Ako su pronađene abnormalnosti ili promjene, oftalmolog će pružiti daljnje preporuke za liječenje, praćenje ili upućivanje na specijaliste za daljnju evaluaciju i skrb.

Pregled fundusa je važan za otkrivanje i praćenje različitih očnih bolesti i stanja koja mogu utjecati na zdravlje mrežnice. Redoviti pregledi fundusa preporučuju se osobama s rizikom od razvoja očnih bolesti, kao i osobama koje već imaju dijagnosticiranu očnu bolest. Ovaj pregled pomaže u očuvanju vida i pravovremenom upravljanju očnim stanjima.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.