Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Mikrotoaleta uha (sauger uha)

Mikrotoaleta uha, također poznata kao sauger uha ili vakuumiranje uha, je postupak koji se koristi za uklanjanje viška cerumena (ušne cerumen) ili drugih nečistoća iz ušnog kanala uz pomoć posebnog medicinskog uređaja nazvanog uho-sauger ili vakuumski uređaj.

Ovaj postupak obično se provodi u medicinskoj ustanovi, kao što je otorinolaringološka ordinacija ili bolnica, od strane kvalificiranog zdravstvenog radnika, poput medicinske sestre ili otorinolaringologa.

Evo općeg postupka mikrotoalete uha:

  1. Priprema: Pacijent će biti postavljen u udoban položaj, obično sjedeći, s glavom nagnutom prema suprotnoj strani pregledanog uha.
  2. Pregled: Liječnik će koristiti otoskop, poseban instrument s malom svjetiljkom i povećalom, kako bi pažljivo pregledao ušni kanal i procijenio prisutnost cerumena ili drugih nečistoća.
  3. Vakuumiranje uha: Ako je potrebno ukloniti višak cerumena ili nečistoća, liječnik će koristiti mikrotoaletu ili sauger uha. Ovaj uređaj koristi blagi vakuum kako bi nježno usisao cerumen iz ušnog kanala. Uho-sauger ima posebno oblikovani nastavak koji se pažljivo postavlja u uho i omogućuje precizno usisavanje.

Važno je napomenuti da mikrotoaleta uha treba provoditi samo kvalificirano osoblje s odgovarajućom stručnošću i iskustvom. To je važno kako bi se izbjegle ozljede uha, uključujući oštećenje bubnjića ili iritaciju ušnog kanala.

Mikrotoaleta uha može biti korisna za pacijente s nakupljenim cerumenom koji uzrokuje simptome poput gubitka sluha, osjećaja začepljenosti ili nelagode u uhu. Ovaj postupak može pružiti trenutačno olakšanje i poboljšati slušnu funkciju.

Važno je da pacijenti ne pokušavaju samostalno vršiti vakuumiranje uha kod kuće. Nepravilna uporaba ili korištenje neprikladnih uređaja može dovesti do ozljeda i komplikacija. Ako imate poteškoća s ušnim cerumenom ili drugim problemima u uhu, savjetujte se s otorinolaringologom kako biste dobili stručnu procjenu i preporuke za najprikladniju njegu.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.