Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Toaleta uha

Toaleta uha je postupak čišćenja ušnog kanala i vanjskog uha kako bi se uklonili višak cerumena (ušne cerumen) ili drugih nečistoća. Toaleta uha može se obavljati kod kuće uz uporabu odgovarajućih sredstava i tehnika ili se može provesti u medicinskoj ustanovi od strane zdravstvenog radnika, kao što je medicinska sestra ili otorinolaringolog.

Kada je riječ o toaleti uha kod kuće, važno je biti pažljiv i slijediti sigurne prakse. Evo nekoliko koraka za toaletu uha kod kuće:

  1. Priprema: Prije početka postupka, osigurajte da imate odgovarajuće alate, kao što su čista pamučna vata, blagi sapun i voda.
  2. Omekšavanje cerumena: Ako primijetite nakupljanje cerumena u uhu, možete upotrijebiti omekšivač za cerumen koji je dostupan u ljekarnama. Slijedite upute na proizvodu kako biste omekšali cerumen prije čišćenja.
  3. Čišćenje vanjskog uha: Koristite vatu umočenu u blagu sapunicu ili vodu kako biste nježno očistili vanjski dio uha. Pazite da ne gurate vatu duboko u uho kako ne biste oštetili bubnjić ili izazvali iritaciju.

Važno je napomenuti da kod nekih ljudi može postojati veći rizik od nakupljanja cerumena, poput onih koji proizvode više cerumena ili imaju uski ušni kanal. Ako imate simptome kao što su gubitak sluha, osjećaj začepljenosti u uhu ili bol, preporučljivo je konzultirati se s otorinolaringologom ili drugim kvalificiranim zdravstvenim radnikom. Oni će moći pružiti stručnu procjenu i, ako je potrebno, izvesti toaletu uha ili druge postupke za uklanjanje cerumena ili liječenje drugih stanja uha.

Važno je naglasiti da svaki postupak toalete uha treba biti nježan i pažljiv kako ne bi došlo do ozljeda uha. Ako niste sigurni ili imate bilo kakve brige, uvijek se obratite stručnjaku za zdravlje kako biste dobili odgovarajuće savjete i njegu.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.