Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Biomikroskopski pregled

Biomikroskopski pregled oftalmološki je specifičan tip pregleda očiju koji se koristi za detaljnu procjenu prednjeg dijela oka, uključujući rožnicu, konjunktivu, prednju očnu komoru, leću i iridocornealni kut. Ovaj pregled se obavlja uz pomoć biomikroskopa, posebnog instrumenta koji omogućuje detaljan pregled očnih struktura s povećanjem i osvjetljenjem.

Tijekom biomikroskopskog pregleda oftalmolog koristi biomikroskop koji kombinira binokularne leće i svjetlo kako bi omogućio jasnu vizualizaciju prednjeg dijela oka. Ovaj pregled se obično izvodi u tamnoj prostoriji kako bi se poboljšala vidljivost i detaljnost pregleda.

Oftalmolog će pažljivo pregledati rožnicu, konjunktivu, prednju očnu komoru, leću i iridocornealni kut kako bi provjerio eventualne abnormalnosti ili promjene. Moguće je primijetiti stanja poput ožiljaka rožnice, upala, krvarenja, promjena u irisu ili drugih abnormalnosti koje mogu ukazivati na različite očne bolesti ili stanja.

Biomikroskopski pregled također omogućuje oftalmologu procjenu leće kako bi se otkrile promjene poput katarakte ili drugih problema sa zamućenjem očnog sočiva. Osim toga, pregleda se i iridocornealni kut kako bi se provjerilo postoje li znakovi glaukoma ili drugih stanja koja mogu utjecati na očni tlak.

Na temelju rezultata biomikroskopskog pregleda, oftalmolog će donijeti zaključak o zdravlju prednjeg dijela oka te pružiti preporuke za daljnje postupke ako su potrebni. To može uključivati propisivanje ljekovitih kapi, preporuku za dodatne testove ili pretrage, ili upućivanje na specijaliste za daljnju evaluaciju i liječenje.

Biomikroskopski pregled oftalmološki je važan alat u dijagnostici, praćenju i upravljanju različitim očnim stanjima. Pruža detaljan uvid u prednji dio oka i omogućuje oftalmologu da identificira i intervenira kod problema i bolesti očiju. Redoviti biomikroskopski pregledi preporučuju se kako bi se otkrile i tretirale potencijalne abnormalnosti ili bolesti u ranim fazama te očuvalo dobro zdravlje očiju.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.