Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Kompjutorizirana perimetrija (vidno polje)

Kompjutorizirana perimetrija, također poznata kao vidno polje, je dijagnostička metoda koja se koristi za procjenu širine i osjetljivosti vidnog polja pacijenta. Ova metoda je važna u oftalmologiji jer pomaže identificirati promjene u perifernom vidu koje mogu biti povezane s određenim očnim bolestima, kao što su glaukom, oštećenje optičkog živca ili neurološki poremećaji.

Tijekom kompjutorizirane perimetrije, pacijent sjedi ispred posebnog uređaja koji emitira svjetlosne točkice na različitim mjestima unutar vidnog polja. Pacijent je upućen da fiksira pogled na središnju točku uređaja i da pritisne gumb ili reagira svaki put kada primijeti svjetlosni stimulus. Uređaj bilježi točke u kojima pacijent može vidjeti svjetlo i stvara kartu vidnog polja.

Rezultati kompjutorizirane perimetrije pružaju informacije o osjetljivosti i granicama vidnog polja pacijenta. Ove informacije pomažu oftalmologu u dijagnosticiranju i praćenju progresije očnih bolesti. Promjene u vidnom polju mogu ukazivati na smanjenje perifernog vida, tzv. scotome, ili na druge abnormalnosti koje mogu biti znak određenih stanja.

Kompjutorizirana perimetrija se koristi u praćenju glaukoma, jer glaukom može uzrokovati gubitak perifernog vida. Redovito praćenje vidnog polja pomaže u ranom otkrivanju promjena i praćenju napretka bolesti tijekom vremena. Također se koristi za procjenu neuroloških stanja kao što su oštećenje vidnog živca, tumori mozga ili neurološki poremećaji koji utječu na vidni sustav.

Kompjutorizirana perimetrija je važan alat u dijagnostici i praćenju stanja vidnog polja. Oftalmolog će analizirati rezultate perimetrije zajedno s drugim kliničkim podacima kako bi postavio točnu dijagnozu i planirao daljnju terapiju ili praćenje. Redoviti pregledi vidnog polja mogu biti ključni za otkrivanje promjena u vidnom polju i održavanje optimalnog zdravlja očiju.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.