Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Timpanometrija

Timpanometrija je dijagnostički test koji se koristi za procjenu funkcije srednjeg uha. Ovaj test mjeri elastičnost bubnjića (timpanske membrane) i prijenos zvuka kroz srednje uho. Timpanometrija je brza i bezbolna procedura koja se često koristi u okviru audiološkog pregleda.

Tijekom timpanometrije, pacijent sjedi ili leži, a mali instrument, nazvan timpanometar, se nježno umetne u vanjski kanal uha. Instrument stvara promjene u tlaku u uhu i mjerenja se obavljaju dok se tlak mijenja.

Tokom testiranja, pacijent često čuje zvuk poput šuma ili tonova, a osjeća i blagu promjenu tlaka u uhu. Instrument mjeri kako bubnjić reagira na promjene tlaka i registrira te podatke. Na temelju rezultata timpanometrije, mogu se izvući zaključci o stanju srednjeg uha i funkciji eustahijske tube.

Timpanometrija pruža informacije o sljedećim aspektima:

  1. Otvorenost eustahijske tube: Test može pokazati je li eustahijska cijev otvorena ili blokirana. Blokada eustahijske tube može uzrokovati probleme poput upale srednjeg uha, otežanog sluha ili osjećaja pritiska u uhu.
  2. Stanje bubnjića: Timpanometrija može otkriti problem s bubnjićem kao što su rupture, upale ili zadebljanje. Ovi problemi mogu utjecati na prijenos zvuka prema unutrašnjem uhu.
  3. Procjena prijenosa zvuka: Test može pružiti informacije o tome koliko dobro zvuk prolazi kroz srednje uho. To je posebno korisno kod procjene sluha kod djece ili osoba s oštećenjem sluha.

Timpanometrija je korisna dijagnostička metoda koja se često koristi zajedno s drugim testovima sluha kako bi se pružila cjelovita procjena stanja uha i sluha. Rezultati timpanometrije mogu pomoći liječniku u postavljanju dijagnoze, planiranju liječenja ili upućivanju na daljnje testove ako je potrebno.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.