Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Operacija kondiloma i ateroma

Operacija kondiloma:

Operacija kondiloma je kirurški postupak koji se koristi za uklanjanje kondiloma, kožnih izraslina koje su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). Ovi izrastaji najčešće se javljaju na području genitalija, ali mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela.

Tijek operacije kondiloma uključuje sljedeće korake:

 1. Priprema: Prije zahvata, pacijent će obično biti upoznat s postupkom i dobiti upute o pripremi. To može uključivati ​​prestanak uzimanja određenih lijekova, kao i higijenske mjere prije operacije.
 2. Anestezija: Prije početka operacije, pacijent će obično primiti lokalnu anesteziju kako bi se osigurala udobnost tijekom zahvata. U nekim slučajevima, posebno kod većih ili više kondiloma, može se primijeniti opća anestezija.
 3. Uklanjanje kondiloma: Kirurg će pažljivo ukloniti kondilome koristeći skalpel, elektrokauteriju, krioterapiju (zamrzavanje) ili druge metode ovisno o veličini i lokaciji kondiloma. Cilj je potpuno ukloniti izrasline i spriječiti njihov ponovni rast.
 4. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja kondiloma, kirurg može primijeniti šavove ili koristiti druge tehnike kako bi zatvorio ranu. Ponekad će biti potrebno postaviti sterilne obloge ili preljeve.
 5. Naknadna njega: Nakon operacije, pacijent će dobiti upute o njezi rane, praćenju oporavka i mogućim komplikacijama. Važno je pridržavati se uputa liječnika, uzimati propisane lijekove i izbjegavati seksualne odnose ili druge aktivnosti koje bi mogle otežati zacjeljivanje.

Operacija ateroma:

Ateromi su benigni tumori koji se obično javljaju na koži i nastaju zbog začepljenja lojnih žlijezda. Operacija ateroma je kirurški postupak koji se koristi za uklanjanje tih tumora radi estetskih razloga ili zbog simptoma koje mogu uzrokovati.

Tijek operacije ateroma uključuje sljedeće korake:

 1. Priprema: Prije operacije, pacijent će biti upoznat s postupkom i dobiti upute o pripremi, kao što su prestanak uzimanja određenih lijekova ili higijenske mjere.
 2. Anestezija: Prije početka operacije, pacijent će obično primiti lokalnu anesteziju kako bi se osigurala udobnost tijekom zahvata. U nekim slučajevima, može se primijeniti opća anestezija, posebno kod većih ili dubljih ateroma.
 3. Uklanjanje ateroma: Kirurg će napraviti rez iznad ateroma i pažljivo ukloniti tumor. Ponekad će biti potrebno obaviti i manje rezove kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje tumora.
 4. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja ateroma, kirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima ili drugim tehnikama kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje. U nekim slučajevima, kirurg može postaviti sterilne obloge ili preljeve.
 5. Naknadna njega: Nakon operacije, pacijent će dobiti upute o njezi rane, promjeni obloga, primjeni lokalnih lijekova i praćenju oporavka. Važno je slijediti upute liječnika i redovito se javljati na kontrolne preglede kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje rane.

Važno je konzultirati se s kvalificiranim urologom ili kirurgom koji će procijeniti vaš slučaj, objasniti prednosti, rizike i moguće komplikacije operacije te vam pružiti individualizirane preporuke temeljene na vašim specifičnim potrebama.

  Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.