Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Intravezikalna instilacija (INSTYLAN)

Novim inovativnim metodama intarvezikalnog liječenja značajno se popravlja učinkovitost terapije i kvaliteta života pacijenata. INSTYLAN je sterilna otopina visokog koncentrata natrij-hijaluronata 0,16 % 80 mg / 50 ml visoke molekularne težine (2 MDa) uz fosfatni pufer čiji je pH 7,3Djeluje na principu učinkovitog i dugoročnog obnavljanja prirodnog zaštitnog sloja glikozaminoglikana (GAG) sluznice mokraćnog mjehura. 

Zaštitni sloj GAG-a ima vrlo važnu ulogu u zaštiti urotela, a također ima značajan utjecaj na krvne žile i endotelne stanice te se pretpostavlja da njegov nedostatak može uzrokovati različite bolesti. Poznato je kako je oslabljeni sloj GAG-a jedan od razloga povećanog prodora štetnih spojeva urina do stijenke mokraćnog mjehura, što uzrokuje upale i iritacije. Kada se HA instilira u mjehur, stvara viskoelastični sloj na površini sluznice, kao i trodimenzionalnu molekularnu mrežu u intersticijskom prostoru vezivnog tkiva.

O zahvatu

Zahvat je brz i jednostavan te se obavlja ambulantno bez posebne prethodne pripreme i anestezije. Pripravak HA pomoću jednokratnog urinarnog katetera tankog profila izravno se unosi u mjehur, kateter se odmah odstranjuje, a otopina se ostavlja u mjehuru dok se pacijent spontano ne pomokri. Neposredno nakon zahvata pacijent se otpušta kući, a prirodno kretanje tijela osigurat će pravilnu raspodjelu otopine u mjehuru. Pri tome valja zadržati sadržaj mokraćnog mjehura što je dulje moguće, a najmanje 30 minuta. 

Pacijent također može ostati u ležećem položaju, ali tada je potrebno aktivno pozicioniranje i pokretanje radi bolje raspodjele pripravka u mjehuru. Pripravak se čuva na sobnoj temperaturi, a temperatura otopine prije primjene treba biti najmanje 20 °C. Zbog naravi bolesti i mehanizma djelovanja, učinak se može postići nakon ponavljanja primjene unatoč činjenici da pacijenti većinom osjećaju olakšanje već nakon prve primjene. Instilacija se nastavlja 4 – 6 puta / jednom tjedno, uz održavanje jednom mjesečno, ukupno do 12 tretmana ili potpunog prestanka simptoma.

Neredovito liječenje može dovesti do povratka bolesti. Intravezikalna instilacija također je jednostavno i učinkovito rješenje kod sljedećih dugotrajnih simptoma oštećenja sloja GAG-a i urotela te ostalih poremećaja donjeg urinarnog trakta:

  • rekurentnih / kroničnih bakterijskih cistitisa 
  • postradijacijskog cistitisa
  • sindroma bolnog mokraćnog mjehura
  • sindroma kronične zdjelične boli
  • prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura
  • ostalih simptoma boli, mokraćne urgencije i slabije kvalitete života zbog kroničnih poremećaja donjeg urinarnog trakta (LUTS)
  • nakon instrumentalnih manipulacija (cistoskopija, ureteroskopija, transuretralna resekcija itd.).

Kliničke studije pokazale su veliku učestalost objektivnog odgovora kod intravezikalne primjene HA. Intravezikalna instilacija učinkovita je terapijska opcija za pacijente s intersticijskim ili kroničnim cistitisom te LUTS-om rezistentnim na konvencionalno medikamentozno liječenje. Kao praktičan i prihvaćen tretman s uspješnim terapijskim učinkom i značajnim poboljšanjem kvalitete života, također obećava daljnje povoljne rezultate.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.