Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Ultrazvuk (UZV) bubrega

UZV bubrega, ili ultrazvuk bubrega, je neinvazivna dijagnostička procedura koja se koristi za vizualizaciju i procjenu bubrega. To je siguran i uobičajen način dobivanja detaljnih slika bubrega i okolnih struktura pomoću zvučnih valova.

Tijek UZV pregleda bubrega obično uključuje sljedeće korake:

  1. Priprema: Prije pregleda, pacijentu se može tražiti da popije određenu količinu vode kako bi se bubreg bolje vizualizirao. U nekim slučajevima, može biti potrebno zadržavanje mokraće prije pregleda.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen na stolu za ultrazvuk, obično ležeći na leđima. Liječnik će nanijeti gel na kožu u području bubrega kako bi se poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde.
  3. Ultrazvučna sonda: Liječnik će koristiti ultrazvučnu sondu koja emitira zvučne valove kroz kožu. Ti zvučni valovi odbijaju se od unutarnjih struktura bubrega i stvaraju slike koje se prikazuju na monitoru.
  4. Vizualizacija bubrega: Liječnik će pažljivo pregledati slike bubrega kako bi procijenio njihovu veličinu, oblik, položaj i strukturu. Tijekom pregleda, može se provesti mjerenje dimenzija bubrega i procjena protoka krvi u krvnim žilama bubrega.
  5. Dijagnoza i interpretacija: Na temelju vizualizacija i nalaza tijekom pregleda, liječnik će postaviti dijagnozu i interpretirati rezultate. Ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti, liječnik može preporučiti dodatne testove ili daljnju evaluaciju.

UZV bubrega je koristan alat u dijagnostici različitih stanja bubrega, kao što su bubrežni kamenci, ciste, tumori, upale ili drugi poremećaji. Također može pomoći u praćenju napretka liječenja ili ispitivanju funkcioniranja bubrega.

Važno je napomenuti da je UZV bubrega jednostavna, bezbolna i neinvazivna procedura koja obično traje samo nekoliko minuta. Rezultati pregleda će biti dostupni liječniku koji je naručio pregled, koji će potom interpretirati nalaze i podijeliti ih s pacijentom.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.