Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Mjerenje očnog tlaka (Tonometrija)

Mjerenje očnog tlaka, poznato i kao tonometrija, je postupak kojim se procjenjuje intraokularni tlak, odnosno tlak unutar oka. Ovo mjerenje je važno za dijagnosticiranje i praćenje stanja poput glaukoma, koji je bolest koja može dovesti do oštećenja optičkog živca i gubitka vida.

Postoje nekoliko metoda za mjerenje očnog tlaka. Najčešća i najpouzdanija metoda je upotreba instrumenta poznatog kao tonometar. U tradicionalnoj metodi, pacijent sjedi ispred oftalmologa, a oči se prvo obično prošire kapima za proširenje zjenice. Zatim se na površinu oka nanosi anestetik u obliku kapi kako bi se omogućilo bezbolno mjerenje.

Nakon toga, oftalmolog ili medicinski tehničar koristi tonometar koji se nježno pritišće na površinu oka ili približava očnom području. Tonometar mjeri otpor ili deformaciju rožnice pod pritiskom i na temelju toga se izračunava intraokularni tlak.

Postoje i moderne metode mjerenja očnog tlaka, poput neprikosnovenog tonometrijskog mjerenja, koje koriste zračni ili bezkontaktni pristup za procjenu tlaka. Ove metode mogu biti udobnije i ne zahtijevaju upotrebu anestetika.

Mjerenje očnog tlaka je važno jer povišen intraokularni tlak može ukazivati na rizik od razvoja glaukoma. Međutim, važno je napomenuti da samo mjerenje tlaka ne pruža potpunu sliku o zdravlju očiju. Oftalmolog će uzeti u obzir i druge faktore poput strukture optičkog živca, debljine rožnice, povijesti obiteljskih bolesti i drugih dijagnostičkih testova kako bi donio cjelovitu procjenu očnog zdravlja.

Redovito mjerenje očnog tlaka preporučuje se osobama koje imaju povećan rizik od glaukoma ili drugih očnih bolesti. Oftalmolog će preporučiti učestalost mjerenja ovisno o individualnim čimbenicima i potrebama pacijenta. Rana dijagnoza i praćenje tlaka mogu pomoći u sprječavanju ili kontroliranju napredovanja glaukoma te očuvanju zdravlja očiju i vida.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.