Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Ultrazvuk (UZV) prostate

UZV prostate, ili ultrazvuk prostate, je dijagnostička metoda koja se koristi za vizualizaciju i procjenu prostate. To je neinvazivna i sigurna procedura koja koristi zvučne valove za stvaranje slika prostate i okolnih struktura.

Tijek UZV pregleda prostate obično uključuje sljedeće korake:

  1. Priprema: Prije pregleda, pacijent može biti zamoljen da popije određenu količinu tekućine kako bi se mjehur napunio. Puni mjehur olakšava vizualizaciju prostate. Ponekad će se tražiti da se pacijent suzdrži od mokrenja nekoliko sati prije pregleda.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će biti postavljen na leđa s savijenim nogama ili na bočnu stranu tijela. Ovisno o preferencijama liječnika ili opremi koja se koristi, moguće je da će pacijent ležati na trbuhu s podignutom zdjelicom.
  3. Ultrazvučna sonda: Liječnik će nanijeti gel na kožu u području prostate kako bi poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Sonda se umetne u rektum pacijenta i polako se pomjera kako bi se pregledala prostata.
  4. Vizualizacija prostate: Ultrazvučna sonda emitira zvučne valove koji prolaze kroz rektum i stvaraju slike prostate na monitoru. Liječnik će pažljivo pregledati te slike kako bi procijenio veličinu, oblik i strukturu prostate, te eventualno otkrio prisutnost abnormalnosti kao što su tumori, ciste ili druge promjene.
  5. Dijagnoza i interpretacija: Na temelju vizualizacija i nalaza tijekom pregleda, liječnik će postaviti dijagnozu i interpretirati rezultate. Ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti, liječnik može preporučiti daljnje testove ili biopsiju prostate za potvrdu dijagnoze.

UZV prostate je koristan alat u otkrivanju i praćenju različitih stanja prostate, uključujući benignu hiperplaziju prostate (BHP), rak prostate, upalu prostate (prostatitis) i druge poremećaje. Također može pomoći u praćenju napretka liječenja ili evaluaciji funkcionalnosti prostate.

Važno je napomenuti da je UZV prostate relativno brza i bezbolna procedura. Rezultati pregleda će biti dostupni liječniku koji je naručio pregled, koji će potom interpretirati nalaze i podijeliti ih s pacijentom.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.