Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Specijalistički pregled urologa

Specijalistički pregled urologa je medicinski pregled koji se provodi kako bi se procijenilo stanje urinarnog sustava kod pacijenta. Urolog je liječnik specijaliziran za dijagnozu, liječenje i prevenciju problema povezanih s mokraćnim sustavom kod muškaraca i žena, kao i s reproduktivnim sustavom muškaraca.

Specijalistički pregled urologa može uključivati sljedeće:

  1. Anamneza: Liječnik će razgovarati s pacijentom o njegovim simptomima, medicinskoj povijesti, obiteljskoj anamnezi te prethodnim dijagnozama i liječenju. Ovo je važan korak kako bi se stekao uvid u pacijentovo zdravstveno stanje i uspostavila dijagnostička osnova.
  2. Fizički pregled: Liječnik će izvršiti fizički pregled koji može uključivati pregled trbuha, genitalija, prostate (kod muškaraca) i drugih relevantnih područja. Ovim pregledom liječnik može otkriti fizičke znakove bolesti ili promjene.
  3. Laboratorijski testovi: U sklopu specijalističkog pregleda urologa, može biti potrebno provesti različite laboratorijske testove. To može uključivati analizu urina, krvne pretrage, testove funkcije bubrega ili druge specifične testove ovisno o simptomima i sumnjama na određene stanja.
  4. Dodatne dijagnostičke procedure: U nekim slučajevima, liječnik urolog može preporučiti dodatne dijagnostičke postupke kako bi se dobio detaljniji uvid u stanje pacijenta. To može uključivati ultrazvuk, CT ili MRI skeniranje, cistoskopiju (pregled mjehura), urografiju (rendgenski pregled urinarnog sustava) ili druge relevantne pretrage.

Na temelju rezultata pregleda i dijagnostičkih testova, liječnik će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući plan liječenja. Specijalistički pregled urologa može se provesti radi procjene različitih stanja kao što su urinarna inkontinencija, upalne bolesti mokraćnog sustava, infekcije mokraćnog sustava, bubrežni kamenci, benigne ili maligne bolesti prostate, poremećaji erekcije, neplodnost i druge urološke probleme.

Važno je redovito obavljati specijalističke preglede urologa kako bi se otkrile potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi i pravodob Važno je redovito obavljati specijalističke preglede urologa kako bi se otkrile potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi i pravodobno započelo liječenje. Ako imate bilo kakve simptome ili zabrinutosti vezane uz urinarni sustav ili reproduktivno zdravlje, preporučljivo je potražiti savjet od strane kvalificiranog urologa.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.