Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

ORL brisevi

ORL brisevi su dijagnostički testovi koji se provode kako bi se uzeli uzorci s površine nosa, grla, jezika ili uha radi analize i identifikacije potencijalnih infekcija, upala ili prisutnosti bakterija ili virusa. Ti brisevi se obično uzimaju tijekom pregleda kod otorinolaringologa radi daljnje analize ili dijagnostike.

Uzimanje ORL briseva je relativno jednostavan postupak. Liječnik će koristiti sterilni bris ili pamučnu štapić koji će pažljivo proći preko površine nosa, grla, jezika ili uha kako bi prikupio uzorak. Ovaj postupak obično nije bolan, iako može izazvati blagu nelagodu ili kratkotrajni osjećaj trnjenja.

Nakon što je bris prikupljen, uzorak se šalje u laboratorij radi analize. U laboratoriju će se provesti testiranje kako bi se identificirali mogući patogeni organizmi, poput bakterija ili virusa. Ova analiza pomaže liječniku u postavljanju točne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg liječenja.

ORL brisevi se često koriste u dijagnostici različitih stanja, uključujući tonzilitis, faringitis, otitis media (upala srednjeg uha), sinusitis, upalu grla, infekcije jezika ili prisutnost specifičnih bakterija kao što su Streptococcus pneumoniae ili Staphylococcus aureus.

Važno je napomenuti da je uzimanje ORL briseva samo jedan od alata u dijagnostici. Liječnik će uzeti u obzir i druge simptome, povijest bolesti i druge dijagnostičke testove kako bi donio cjelovitu procjenu zdravstvenog stanja pacijenta i odabrao najbolji plan liječenja.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.