Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Razbijanje kamenca ( ESWL)

Liječenje bubrežnih kamenaca ekstrakorporalnom litotripsijom udarnim valovima (Extracorporeal shock wave lithotripsy – ESWL) je neinvazivna metoda liječenja kamenaca u bubrezima i gornjem dijelu mokraćovoda, bez anestezije, a najčešće i bez primjene analgetika. U kliničkoj praksi je već više od 30 godina. 

Danas je to metoda izbora u liječenju gotovo 90 % kamenaca.

Potrebna dokumentacija

  • RTG/UZV slike
  • Nalaz intravenske urografije ili MSCT
  • Bakteriološki nalaz urina (ne stariji od tjedan dana)  
  • Laboratorijski nalaz krvi (KKS, koagulogram, hepatogram, urea, kreatinin, GUK)


Nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju proslijedite je na našu mail adresu, mi je šaljemo na uvid našem liječniku te nakon toga utvrđujemo jeste li kandidat za ESWL tretman

Opis tretmana

Ekstrakorporalna litotripsija usitnjuje kamence primjenom udarnih valova visoke energije koji se generiraju u “glavi” aparata i potom se pomoću ultrazvuka ili/i  rtg aparata smjeravaju na kamenac u bubregu ili mokraćovodu. Udarni valovi koncentrirani na kamenac stvaraju u njemu vakuole te ga na taj način razbiju u sitne dijelove koji se nakon toga spontano izmokre.

  • Direktan fokus :Jedina tehnologija udarnih valova koja koristi direktan fokus.
  • Bez anestezije: Zahvat se u velikoj većini izvodi bez potrebe za lokalnom ili općom anestezijom.
  • Varijabilni fokus: PiezoLith 3000PLus pruža mogućnost odabira između tri različite širine žarišne točke.
  • DSR lokalizacija: Uređaj koristi dvostruku simultanu lokalizaciju u realnom vremenu kao najprecizniji oblik lokalizacije.


Razbijanje se izvodi u ležećem položaju bolesnika na posebnom stolu, izvor udarnih valova prisloni se na slabinsku regiju i fokusira na kamenac. Kad se to postigne apliciraju se udarni valovi određene energije i učestalosti, najčešće 3000 do 4000 udaraca što traje oko pola sata uz povremene korekcije pozicije kamenca. Procedura je gotovo bezbolna i sigurna. Ukoliko se radi o većem konkrementu (1-2 cm u promjeru) koji put je potrebno prethodno postavljanje JJ proteze u bubreg da bi se osigurala nesmetana drenaža urina. Zbog pozicije i veličine kamenca koji put je potrebno proceduru ponoviti ili je kombinirati s drugim metodama liječenja.

Od komplikacija koje se mogu javiti najčešća je prolazna hematurija (krv u mokraći), jaki bolovi, infekcija urotrakta te opstrukcija mokr. puteva partiklima kamenca. Indikaciju za ovu metodu liječenja postavlja urolog na temelju intravenske urografije  ili CT urografije uz prethodno učinjen UZV urotrakta, lab. nalaze krvi i mokraće, urinokulturu te testove zgrušavanja krvi.

U kontraindikacije za ovu metodu spada trudnoća, poremećaji zgrušavanja krvi bilo zbog hematoloških bolesti ili lijekova, aktivna infekcija, nekontrolirana hipertenzija, kongestivna srčana bolest te neke anomalije urotrakta.

 

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.