Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Visus (pregled vida za naočale)

Visus, poznat i kao pregled vida za naočale, je dijagnostički postupak koji se provodi kako bi se odredila oštrina vida i utvrdila potreba za korekcijom vida, poput nošenja naočala ili kontaktnih leća. Ovaj pregled je jedan od najčešćih oftalmoloških pregleda i koristi se za procjenu jasnoće vida i mogućih refraktivnih grešaka.

Tijekom pregleda vida za naočale, pacijent sjedi ispred oftalmologa ili optometrista. Pomoću posebne tablice poznate kao Snellenova tablica ili drugih testova vida, pacijent se traži da pročita redove slova ili znakova koji se postupno smanjuju u veličini. Oftalmolog ili optometrist bilježe koje redove pacijent može pročitati i zatim izračunavaju oštrinu vida na temelju udaljenosti s kojom je pacijent pročitao najmanji red slova.

Rezultat visusa izražava se u obliku razlomljenog omjera, poput 20/20 ili 6/6. Prvi broj predstavlja udaljenost na kojoj pacijent može pročitati slova, a drugi broj predstavlja udaljenost na kojoj prosječna osoba s normalnim vidom može pročitati ista slova. Na primjer, ako je pacijent postigao rezultat od 20/20, to znači da je pročitao slova s istom jasnoćom kao i prosječna osoba na udaljenosti od 20 stopa (oko 6 metara).

Pregled vida za naočale omogućuje oftalmologu ili optometristu da identificira refraktivne greške kao što su kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hipermetropija), astigmatizam i prezbiopija (središnje dobi). Na temelju rezultata pregleda, stručnjak može propisati odgovarajuće naočale ili kontaktne leće koje će pružiti korekciju vida i poboljšati jasnoću vida pacijenta.

Važno je redovito provoditi pregled vida za naočale kako bi se pravovremeno otkrile promjene u vidu i osiguralo da pacijenti imaju ispravne korekcije vida. Ovaj pregled se također preporučuje djeci kako bi se pratilo njihovo vidno zdravlje i otkrile eventualne refraktivne greške u ranoj dobi.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.