Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Hemoroidi – bolest suvremenog čovjeka

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su uvećani jastučići završnog dijela debelog crijeva, u kojima dolazi do gubitka potpore/tonusa stijenki u venskim spletovima što rezultira proširenjima i neadekvatnom drenažom venske krvi – stručno nazvanom venskom stazom. Uslijed staze dolazi do nastanka znakova i simptoma hemoroidalne bolesti.

Znaci postojanja hemoroida su friška krv na papiru nakon brisanja, te krvlju poškropljena stolica u školjci, kao i umazan veš. Uz to se može u hemoroidalnoj bolesti napipati i otekline u razini anusa, koje su na dodir bolne. Simptomi hemoroida, sukladno stupnju uznapredovalosti, idu od blagog osjećaja nelagode, svrbeži i peckanja, do bolnosti koja može biti i intenzivnijeg karaktera.

1. stupanj

– samo postojanje simptoma, bez prolabiranja hemoroidalnih jastučića van anusa. Liječi se skoro 100% uspješno konzervativnim metodama i promjenom dijetetsko higijenskog režima.

2. stupanj

– otekline su veće, a simptomi značajniji, mogu se javiti prolabiranja van anusa koja se spontano povlače.

3. stupanj

– otekline su značajne, spontano se ne vraćaju hemoroidalni jastučići u anus, te je potrebno iste manualno vratiti. Liječenje hemoroida 2. i 3. stupnja se sa velikim uspjehom može postići udruženo higijensko-dijetetskim režimom, te kombinacijom konzervativne terapije i kirurški procedura – Barron-ovom ligacijom ili HAL RAR metodom, a u uznapredovalim slučajevima koji su na granici sa 4. stupnjem i operativnim zahvatom po Morgan-Milligan-u.

4. stupanj

postoje prolabirani hemoroidi koji se ne mogu vratiti u anus manualno. Liječenje je operativno. Budući da se radi o progresivnoj bolesti, te da je uspješnost izliječenja obrnuto srazmerna uznapredovalosti bolesti, jasno je da hemoroidalnu bolest treba liječiti čim prije je to moguće.

Važno je upamtiti: hemoroidalna bolest je uporna, ali i izliječiva. Čim se prije krene sa tretmanom, to je uspjeh izgledniji, a liječenje kraće i jednostavnije.

Metode liječenja hemoroida:

Higijensko dijetetski i medikamentozno

Promjene u stilu življenja sa kojima će vas naš tim upoznati, kao i konzervativna terapija bilo lokalno ili/i per os, u skoro 100% slučajeva sa 1. stupnjem hemoroidalne bolest i u skoro 90% slučajeva kod osoba sa 2. stupnjem bolesti dovesti do izliječenja.

Hemoroidalna bolest je uporna i progresivna bolest, ali joj se, ukoliko se na vrijeme otkrije i počne tretirati na pravi način, može stati u kraj. Naš tim vam stoji na raspolaganju kroz cijeli proces liječenja ove pošasti modernog doba.

Ligacija po Barron-u

Radi se o metodi koja putem vakuma usisa hemoridalni jastučić, te se postavlja gumena ligatura na korijen hemoroida koji se sasuši i otpadne. Time se prekida krvotok u tom venskom spletu i dolazi do njegovog izumiranja, a samim tim i regresije jastučića.

Ova metoda ne zahtjeva prethodnu pripremu, osim neuzimanja antikoagulantne terapije na dan liječenja. U pojedinim slučajevima je potrebno izvršiti premedikaciju antibiotikom radi smirivanja sluznice debelog crijeva. Kod osoba nižeg praga za bol, savjetujemo uzimanje paracetamola ovisno o tjelesnoj težini.

Sam zahvat traje kratko i postavlja se po jedna gumica na 3-4 tjedna jer toliko je potrebno ligiranom hemoroidu da otpadne, a rani na sluznici da zaraste. Učinkovitost metode je do 80%. Ponavljanjem se postiže i veća učinkovitost. Radi se o jeftinoj metodi, ali za koju je potrebna suradnja kao i strpljivost jer se do rezultata stiže tek nakon određenog vremena ili ponavljanja zahvata. Naše ljubazno osoblje vam stoji na raspolaganju za dalje informacije.

HAL i RAR

Naziv metode je skraćenica od pojma ligacije hemoroidalne arterije i rekto-analnog popravka. Metoda rabi dopler efekat za pronalaženje grane hemoroidalne arterije koja puni hemoroid krvlju, te se na istu postavljaju ligacije. Nekomplicirani hemoroidi se na taj način posuše i regrediraju u veličini.

Za uznapredovale slučajeve potrebno je učiniti i RAR – tj popravak rekto-anusa. Metoda spada u najsuvremenije metode liječenja hemoroidalne bolesti sa velikim postotkom trajnog izliječenja. Prednost metode je i u tome da se obavlja putem jednodnevne kirurgije u sjedalnom bloku ili spinalnoj anesteziji, ali se sukladno pacijentu može ili nekad i mora obaviti u općoj anesteziji.

Rezultati su vidljivi odmah, a tegobe prestaju u kratkom vremenskom roku. Oporavak je za razliku od oporavka nakon klasičnih metoda isjecanjem hemoroida, skoro pa bezbolan i neprimjetan. Ovom metodom se tretiraju hemoroidi 2. i 3. stupnja koji su u biti i najčešći u općoj populaciji.

Morgan – Milligan

Ova metoda je metoda izbora kod uznapredovalih hemoroida 4. stupnja, ali i kod nekih osoba sa hemoroidima 3. stupnja. Ona predstavlja zlatni standard liječenja hemoroidalne bolesti, jer se hemoroidi jednostavno isjecaju.

Isjecanje se može vršiti kirurškim nožem – skalpelom, ali i uređajima koji generiraju toplinu. U našoj ustanovi rabimo ultrazvučni nož koji odmah i koagulira na mjestima presjecanj, te se time izbjegava veći gubitak krvi, a proces cijeljenja čini bržim i sigurnijim. Oporavak od ove metode je spor i uz dosta izazova, koje ćemo proći skupa sa vama i učiniti vam ih što podnošljivijima.

 

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.