Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Cirkumcizija

Cirkumcizija je kirurški postupak koji uključuje uklanjanje kožice (preputijuma) koja prekriva vrh penisa. Postupak se obično izvodi iz medicinskih, vjerskih ili kulturnih razloga.

Tijekom cirkumcizije, pacijent obično prima lokalnu ili opću anesteziju kako bi se osigurala udobnost i smanjila bol tijekom postupka. Kirurg pažljivo uklanja višak kožice s vrha penisa, koristeći skalpel, kirurške škare ili druge medicinske instrumente. Nakon uklanjanja kožice, kirurg može primijeniti šavove ili koristiti druge tehnike za zaustavljanje krvarenja i zatvaranje rane.

Cirkumcizija se obično izvodi kod novorođenčadi, dječaka ili odraslih muškaraca. Postupak može se izvoditi iz različitih razloga, uključujući medicinske indikacije poput ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, upala kožice, fimoze ili balanitisa. Također se može obavljati iz vjerskih ili kulturnih razloga u određenim zajednicama.

Nakon cirkumcizije, pacijent obično treba voditi brigu o području rane kako bi se spriječile infekcije i osiguralo pravilno zacjeljivanje. Liječnik će pružiti upute o tome kako održavati higijenu, primjenjivati lokalne lijekove ili masti, i pratiti napredak oporavka.

Važno je napomenuti da cirkumcizija, kao i svaki kirurški postupak, nosi određene rizike i komplikacije. Moguće komplikacije uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke, bol ili osjetljivost penisa. Važno je da se postupak obavlja u sterilnom okruženju od strane kvalificiranog medicinskog stručnjaka kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Prije donošenja odluke o cirkumciziji, važno je konzultirati se s kvalificiranim liječnikom koji će vam pružiti informacije o prednostima, rizicima i mogućim komplikacijama, te vam pomoći donijeti informiranu odluku koja je najbolja za vas ili za dijete ako se radi o novorođenčadi ili djetetu.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.