Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Kontrolna endoskopija odrasli/djeca

Kontrolna endoskopija je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu stanja i praćenje promjena u dišnim putevima, probavnom sustavu ili drugim šupljinama tijela. Ovisno o području koje se pregledava, kontrolna endoskopija može biti usmjerena na respiratorni trakt, probavni sustav, mokraćni sustav ili druge regije.

Kod odraslih osoba, kontrolna endoskopija može uključivati:

  1. Gornju endoskopiju (gastroskopija): Ovaj postupak uključuje umetanje fleksibilne cijevi s optičkim sustavom (endoskop) kroz usta kako bi se pregledao jednjak, želudac i početak tankog crijeva. To omogućuje liječniku vizualizaciju sluznice, otkrivanje eventualnih abnormalnosti, uzimanje uzoraka tkiva (biopsija) ili provedbu drugih terapijskih postupaka.
  2. Kolonoskopiju: Ovaj postupak uključuje umetanje endoskopa kroz anus kako bi se pregledao debelo crijevo i donji dio tankog crijeva. Liječnik može pregledati sluznicu crijeva, identificirati polipe ili druge abnormalnosti te provesti biopsiju ili uklanjanje polipa.

Kod djece, kontrolna endoskopija se također može provoditi prema potrebi. Postupci endoskopije kod djece obično se izvode pod općom anestezijom kako bi se osigurala udobnost i suradnja djeteta.

Kontrolna endoskopija pruža detaljan pregled unutarnjih organa i sluznica, omogućavajući liječniku procjenu stanja, praćenje promjena, postavljanje dijagnoze ili praćenje učinka terapije. Važno je napomenuti da se kontrolna endoskopija obavlja pod nadzorom stručnjaka, kao što su gastroenterolozi, pulmolozi, otorinolaringolozi ili drugi specijalisti koji su obučeni za izvođenje ovih postupaka.

Prije kontrolne endoskopije, pacijenti će obično biti informirani o pripremi za postupak, uključujući ograničenja u prehrani i unosu tekućine. Nakon postupka, pacijentima se može preporučiti određeni oporavak, ovisno o vrsti endoskopije i rezultatima pregleda.

Važno je redovito obavljati kontrolne endoskopije prema preporuci liječnika kako bi se pravodobno otkrile eventualne promjene ili komplikacije i osiguralo održavanje optimalnog zdravlja i dobrobiti pacijenta.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.