Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Frenuloplastika

Frenuloplastika je kirurški postupak koji se koristi za korekciju frenuluma, tankog traka tkiva koji povezuje unutarnju stranu usne ili jezika s okolnim tkivom. Ova procedura se obično izvodi na područjima poput jezičnog frenuluma (frenulum linguae) ili frenuluma usne (frenulum labii).

Tijek frenuloplastike uključuje sljedeće korake:

  1. Priprema: Prije zahvata, pacijent obično prima lokalnu anesteziju kako bi se osigurala udobnost tijekom postupka. U nekim slučajevima može se primijeniti opća anestezija, posebno ako se frenuloplastika izvodi kod djece ili ako je zahvat složeniji.
  2. Kirurški rez: Kirurg pažljivo izvodi rez u tkivu frenuluma kako bi se oslobodio pritisak ili napetost koju izaziva frenulum. Ovisno o konkretnom slučaju i potrebama pacijenta, kirurg može odrediti duljinu i vrstu reza koji je najprikladniji.
  3. Korekcija frenuluma: Nakon izvođenja reza, kirurg korigira frenulum na način da se osigura slobodnije kretanje usne ili jezika. To se može postići odstranjivanjem dijela frenuluma ili izvođenjem drugih tehnika poput šivanja ili rekonstrukcije.
  4. Zatvaranje rane: Nakon što je frenulum korigiran, kirurg zatvara ranu šavovima koji se postavljaju na potrebna mjesta. Šavovi mogu biti resorptivni (koji se sami otapaju) ili neresorptivni (koji se uklanjaju nakon nekoliko dana).

Nakon frenuloplastike, pacijent će dobiti upute o njezi rane i praćenju oporavka. Uobičajeno je očekivati ​​određenu nelagodu ili oticanje u području operacije, ali to bi se trebalo postupno smanjivati ​​tijekom vremena. Važno je slijediti upute liječnika i redovito se javljati na kontrolne preglede kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje rane.

Frenuloplastika se često izvodi kako bi se poboljšalo kretanje usne ili jezika, smanjile nelagode ili poteškoće pri govoru, jedenju ili drugim funkcijama. Važno je konzultirati se s kvalificiranim liječnikom ili kirurgom koji će procijeniti vaš slučaj, objasniti prednosti i rizike frenuloplastike te vam pružiti individualizirane preporuke temeljene na vašim specifičnim potrebama.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.