Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Uretrocistoskopija

Uretrocistoskopija je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i pregled mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi (uretre). Ovaj postupak obično izvodi urolog i koristi uretrocistoskop, fleksibilnu ili čvrstu cijev opremljenu svjetlosnim izvorom i kamerom.

Evo općeg opisa postupka uretrocistoskopije:

  1. Priprema: Prije postupka, pacijent će biti pripremljen kako bi se osigurala sterilnost i udobnost. To može uključivati čišćenje područja genitalija i primjenu lokalnog anestetika kako bi se smanjila nelagoda.
  2. Umetanje uretrocistoskopa: Urolog će pažljivo umetnuti uretrocistoskop kroz otvor uretre i polako ga gurati prema mokraćnom mjehuru. Tijekom postupka, pacijent može osjetiti pritisak ili nelagodu, ali anestetik bi trebao smanjiti bol.
  3. Vizualizacija mokraćnog mjehura: Pomoću svjetlosnog izvora i kamere na uretrocistoskopu, urolog će moći pregledati unutrašnjost mokraćnog mjehura. Uz pomoć monitora, mogu se vidjeti zidovi mjehura, otvori uretera i bilo kakve abnormalnosti ili promjene.
  4. Dodatni postupci: Uretralni kateter se ponekad može umetnuti tijekom postupka radi ispitivanja protoka urina ili provođenja drugih terapijskih postupaka. U nekim slučajevima, mogu se uzeti uzorci tkiva (biopsija) ili ukloniti polipi, kamenje ili druge promjene.
  5. Završetak postupka: Nakon što se pregled mokraćnog mjehura završi, uretrocistoskop se pažljivo uklanja, a pacijent može osjetiti malu nelagodu tijekom tog procesa. U nekim slučajevima, nakon postupka može biti prisutan mali krvarenje ili peckanje prilikom mokrenja, ali to obično brzo prolazi.

Važno je da se prije postupka konzultirate sa svojim urologom kako biste razumjeli sve pripreme koje je potrebno poduzeti i postupak sam po sebi. Također, važno je razgovarati o potencijalnim rizicima, komplikacijama i očekivanim rezultatima postupka.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.