Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Fiberendoskopski pregled

Fiberendoskopski pregled je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju unutarnjih struktura nosa, grla, grkljana i donjeg dijela dišnog sustava (traheje i bronha). Ovaj pregled se obavlja pomoću fleksibilnog endoskopskog instrumenta, nazvanog fleksibilna fiberoptička endoskopija.

Fiberendoskopski pregled može se provesti kod odraslih osoba, ali i kod djece. Pregled se izvodi ambulantno u ordinaciji otorinolaringologa ili pedijatra. Prije pregleda, pacijentu se može primijeniti lokalni anestetik u obliku spreja ili kapi kako bi se ublažila nelagoda tijekom postupka.

Tijekom pregleda, fleksibilni endoskop se umetne kroz nos ili usta pacijenta i pažljivo se gura naprijed kako bi se pregledale unutarnje strukture. Kroz fleksibilnu cijev endoskopa prolazi svjetlo koje omogućuje jasnu vizualizaciju. Otorinolaringolog ili pedijatar će pažljivo pregledati nosnu šupljinu, sinuse, grlo, glasnice, grkljan, te u nekim slučajevima i donji dišni sustav.

Fiberendoskopski pregled omogućuje detaljan pregled sluznice, struktura i eventualnih patoloških promjena. Osim vizualne procjene, endoskop također može imati kanal kroz koji se može ubrizgati fiziološka otopina ili uzeti uzorak tkiva (biopsija) za daljnju analizu.

Ovaj pregled je koristan u dijagnostici različitih stanja, uključujući kronične upale sinusa, alergijske reakcije, nazalne polipe, oštećenje glasnica, grkljanske promjene, sumnju na strana tijela u dišnom sustavu ili druge patološke promjene.

Nakon završetka pregleda, liječnik će podijeliti rezultate i dijagnosticirati eventualna stanja. Na temelju toga, može se preporučiti daljnje testiranje, liječenje ili uputiti pacijenta drugom stručnjaku ako je potrebno.

Važno je napomenuti da se fiberendoskopski pregled obavlja uz minimalnu nelagodu, a koristi se za postavljanje dijagnoze i planiranje odgovarajućeg liječenja, posebno kada je potrebno detaljno ispitivanje unutarnjih struktura nosa, grla i dišnog sustava.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.