Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Tonalna audiometrija

Tonalna audiometrija je dijagnostički test koji se koristi za procjenu sluha pacijenta. Ovaj test mjeri prag sluha za različite tonove ili frekvencije zvuka kako bi se odredila osjetljivost sluha za svaku frekvenciju.

Tijekom tonalne audiometrije, pacijent se nalazi u zvučno izoliranoj sobi i nosi slušalice. Audiometar, poseban uređaj koji generira tonove različitih frekvencija i jačina, koristi se za reprodukciju zvuka. Pacijent će čuti tonove različitih visina i intenziteta te će trebati reagirati kada čuje ton pritiskom na gumb ili podizanjem ruke.

Testiranje se obično provodi u različitim frekvencijama, uključujući niske, srednje i visoke tonove. Rezultati testa bilježe se u audiogramu, grafikonu koji prikazuje prag sluha pacijenta za svaku frekvenciju. Ovi rezultati pružaju informacije o rasponu sluha, osjetljivosti za različite frekvencije i prisutnosti eventualnih oštećenja sluha.

Tonalna audiometrija može otkriti različite vrste oštećenja sluha, uključujući senzorineuralno oštećenje (oštećenje unutarnjeg uha ili slušnog živca) i konduktivno oštećenje (oštećenje srednjeg uha, kao što su problemi s bubnjićem ili slušnim koščicama). Također se može koristiti za praćenje napretka ili učinkovitosti liječenja slušnih problema.

Tonalna audiometrija je siguran i standardiziran postupak koji se koristi u medicinskim ustanovama, audiolozima i otorinolaringolozima. Na temelju rezultata tonalne audiometrije, liječnik ili audiolog mogu preporučiti daljnje postupke, kao što su korektivne slušne pomagala ili terapija za rehabilitaciju sluha, ako je potrebno.

Važno je napomenuti da tonalna audiometrija pruža važne informacije o slušnom kapacitetu pacijenta, pomaže u dijagnosticiranju i planiranju liječenja slušnih problema te omogućuje individualiziran pristup skrbi za svakog pacijenta.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.