Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Ultrazvuk (UZV) testisa

UZV testisa, ili ultrazvuk testisa, je dijagnostička metoda koja se koristi za vizualizaciju i procjenu testisa i okolnih struktura. To je neinvazivna i sigurna procedura koja koristi zvučne valove za stvaranje detaljnih slika testisa.

Tijek UZV pregleda testisa obično uključuje sljedeće korake:

  1. Priprema: Prije pregleda, pacijent se može zamoliti da skine donji dio odjeće i lezi na leđa na preglednom krevetu. Ovisno o situaciji, moguće je da će biti potrebno postaviti mali jastuk ispod stražnjeg dijela tijela kako bi se testisi bolje izložili.
  2. Pozicioniranje: Liječnik će nanijeti gel na kožu u području testisa kako bi poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Sonda se lagano premješta preko kože testisa kako bi se dobile slike.
  3. Ultrazvučna sonda: Liječnik koristi ultrazvučnu sondu koja emitira zvučne valove i prima odraze zvuka koji se reflektiraju od unutarnjih struktura testisa. Ove informacije se pretvaraju u slike koje se prikazuju na monitoru.
  4. Vizualizacija testisa: Liječnik pažljivo pregledava slike kako bi procijenio veličinu, oblik, strukturu i eventualne promjene u testisima. UZV pregled može pomoći u otkrivanju cista, tumora, upala ili drugih abnormalnosti.
  5. Dijagnoza i interpretacija: Na temelju vizualizacija i nalaza tijekom pregleda, liječnik će postaviti dijagnozu i interpretirati rezultate. Ako se otkriju bilo kakve promjene ili sumnjive lezije, liječnik može preporučiti dodatne testove, poput krvnih pretraga ili biopsije, kako bi se potvrdila dijagnoza.

UZV testisa je koristan u otkrivanju i praćenju različitih stanja testisa, uključujući upale (orhitis), varikokele, hidrokele, tumore ili druge promjene. Također se može koristiti za procjenu stanja krvnih žila koje opskrbljuju testise.

Važno je napomenuti da je UZV testisa brza i bezbolna procedura. Rezultati pregleda će biti dostupni liječniku koji je naručio pregled, koji će potom interpretirati nalaze i podijeliti ih s pacijentom.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.