Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska metoda liječenja. Iako postoji od 1979 godine, malo je poznato da je u Hrvatskoj edukaciju iz akupunkture prošlo više od 500 liječnika. Do danas akupunktura je postala sastavni ravnopravni oblik terapije različitih bolesnih stanja.

Akupunktura nije nikakva čarobna svemoguća metoda, već oblik terapije kao i svaki drugi.

Postiže dobre rezultate u stanjima gdje je primarno postavljenja indikacija za njezinu primjenu sukladno i tradicionalnoj kineskoj i suvremenoj medicini. Može se primjenjivati sama ili u kombinaciji sa drugim metodama.

akupuktura

Akupunkturu u Hrvatskoj mogu raditi samo licencirani liječnici u sklopu Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskom liječničkom zboru liječnici prolaze teorijsku i praktičnu nastavu i brojne tečajeve i trajnu edukaciju. Indikacije za akupunkture su bolesti koštano- mišićnog sustava, pareze živca, migrene,  kronična bolna stanja, različite respiratorne tegobe- alergije, gastrointestinalne, ginekološke i neurološke bolesti.

akupuktura

Izrazito dobre rezultate postižu kod nuspojava kemoterapije, postoperativnih bolova, osteoartritisa, mučnina i povraćanje u trudnoći. Kao pomoćna terapija se može koristiti u liječenju ulceroznog kolitis, neurodegenerativne bolesti, psorijaza, astma.

Anamneza i pregled za tretman akupunkture se zasniva na detaljnoj anamnezi sa ciljem otkrivanja porijekla bolesti. Daljnji dijagnostički pregled može uključivati pregled uške a u pojedinim situacijama i pregled jezika i palpacija pulsa. Nakon definicije stanja slijedi dogovor o broju tretmana , odluka liječnika o broju i lokalizaciji iglica , učestalosti dolaska i duljine držanja iglica.

Akupunkturne iglice se postavljaju na dubinu 0,5 do 0,8 cm, stoje u tijelu između 15 i 25 min. Potrebno je poznavati djelotvornost akupunkture znati gdje ona je terapija izbora, a gdje je samo pomoćna metoda.

dr. med. Rijalda Ostojić spec. anesteziologije

    Odgovori

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.