Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Tinitus

Tinitus se definira kao zvuk koji osoba čuje, a koji proizvodi tijelo, a ne vanjski izvor. Većina tinitusa je subjektivna. To znači da ga ispitivač ne može čuti i ne postoje alati za mjerenje ili slušanje tog zvuka. Objektivni tinitus može biti uzrokovan aneurizmom. To može objektivizirati i čuti ispitivač. Ostala objektivna ispitivanja tinitusa uključuju bolest temporomandibularnog zgloba (TMJD) i grč mišića tenzora bubnjića.

Etiologija
Postoje mnogi uzroci tinitusa:

1. najčešći uzrok subjektivnog tinitusa je trauma od buke.

2. Metaboličke bolesti: Srce, hipertenzija, dijabetes povezani su s pojavom tinitusa. Razni lijekovi su ototoksični za neke pojedince ili u dovoljnim dozama.

3. Bolesti uha koje uzrokuju tinitus, uključujući Meniereovu bolest ili lezije koje zahvaćaju osmi kranijalni živac.

Epidemiologija
Gotovo svatko iskusi tinitus u nekom trenutku. Američka udruga za tinitus procjenjuje da 10 milijuna ljudi pati od tinitusa. Također je čest u neindustrijaliziranim zemljama. Vojno osoblje ima visoku učestalost tinitusa zbog glasnih eksplozija i pucnjave. Može se vidjeti i na filmu i kako scenski radnici pripremaju scene s eksplozijama i pucnjavom. Tinitus dobivaju glazbenici koji su izloženi jakoj buci, primjerice bubnjari i oni koji nastupaju pred zvučnicima. Djeca mogu imati tinitus, ali ga uglavnom ne prepoznaju jer ne prepoznaju poremećaj. Zajednička povijest je radnik koji je bio izložen vrlo glasnoj tvorničkoj buci gdje su radnici morali vikati da bi ih se čulo. Mnogi radnici razviju gubitak sluha za visoke tonove, ali samo mali postotak ima i tinitus. Hiperakuzija također može pratiti tinitus. U tim slučajevima određeni uobičajeni zvukovi poput zatvaranja vrata, pomicanja stolica i padanja knjiga toliko su glasni i snažni da su iznimno neugodni ili ponekad nepodnošljivi.

Klinička slika
Simptomi tinitusa uključuju zujanje, zujanje, riku, šištanje ili zviždanje u ušima. Buka može biti isprekidana ili kontinuirana. Većinu vremena samo osoba s tinitusom može čuti.

Dijagnoza

Fizikalni pregled trebao bi biti usmjeren na uho i živčani sustav. U slušnom kanalu treba pregledati iscjedak, postojanje stranog tijela i cerumen. Osvrt na bubnjić zbog znakova infekcije i tumora (crvena ili plavkasta masa). Potrebno je provesti ispitivanje sluha uz krevet. Testiraju se kranijalni živci, osobito vestibularna funkcija, zajedno s perifernom snagom, osjetom i refleksima. Stetoskop treba koristiti za slušanje vaskularnih šumova iznad karotidnih arterija i jugularnih vena te iznad i uz uho. X-zrake i MRI obično se ne rade za tinitus osim ako postoji neobjašnjiva razlika u sluhu i ravnoteži u ušima. Audiogram je test sluha koji mjeri razinu sluha kako bi se utvrdio gubitak sluha. Od bolesnika se traži da odgovori koji od tonova odgovara njegovom tinitusu. Audiolog mjeri koliko dugo se tinitus ublažava maskirnim tonom. Što je tinitus dulje inhibiran, to je bolja prognoza

Diferencijalna dijagnoza
Diferencijalna dijagnoza uključuje: citomegalovirus, hiperkolesterolemiju, lajmsku bolest, ospice, meningitis, neoplazmu, neurosifilis, rubeolu, anemiju srpastih stanica, bolest malih krvnih žila, moždani udar, tumor

Terapija
Liječenje tinitusa treba slijediti smjernice koje je utvrdila Američka akademija za otorinolaringologiju. Istovremeno treba educirati bolesnika o prednostima higijene spavanja. Trenutno ne postoji lijek koji može izliječiti tinitus. Različiti suplementi su testirani, ali njihova učinkovitost ostaje sporna. U posljednjem se desetljeću preporuča duboka moždana stimulacija, no liječenje nije samo invazivno i skupo, već ima i potencijal izazvati komplikacije koje mogu biti gore od tinitusa. Pacijente treba poticati da smanje stres, a nekima bi mogao koristiti slušni aparat koji može maskirati druge zvukove. Ponekad se koriste triciklički antidepresivi, ali ti lijekovi također imaju mnoge nuspojave, koje se ne moraju dobro podnositi.

Prognoza
Budući da se većina slučajeva tinitusa ne može izliječiti, najboljim ishodom moglo bi se pokazati pomaganje pacijentima u upravljanju simptomima uz pomoć konzervativnih mjera i umirivanja. Općenito, pacijenti s tinitusom imaju lošu kvalitetu života

Ako Vi ili Vaši ukućani imate smetnje sluha ili ste se čitajući ovaj članak pronašli u jednoj od navedenih skupina, preporučamo ispitivanje (tonska audiometrija i/ili timpanometrija).

Dođite na pregled otorinolaringologa u Polikliniku Sv. Nikola.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.