Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Svjetski tjedan glaukoma

Svjetski tjedan glaukoma obilježava se 06.-12. ožujka 2022. Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu.

Što je glaukom i kako nastaje?
 • Glaukom otvorenog kuta najčešći je oblik glaukoma i uglavnom nema simptoma.
 • U slučaju glaukoma uskog kuta mogu se pojaviti bol i crvenilo, a prethode mu znakovi poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla.
 • Vid može biti izgubljen i kada je očni tlak u “granicama normale” – tada se radi o glaukomu normalnog tlaka.
 • Glaukom može biti prirođen tj. prisutan od rođenja (kongenitalni glaukom).
 • Sekundarni glaukomi mogu nastati kao posljedica ozljede, upale, tumora oka, uznapredovale šećerne bolesti, dugotrajnog liječenja steroidima i dr.

Glaukom je bolest vidnog živca. Vidni živac povezuje oko i mozak, a sastoji se od živčanih vlakana (ima ih milijun u jednom oku). Svako vlakno vidnog živca nosi u sebi dio vidne poruke iz oka u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo. Najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak (očna hipertenzija). Ukoliko očni tlak ostane visok, tijekom vremena zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca može doći do njihovog propadanja, što rezultira oštećenjem vidnog polja. To se stanje naziva glaukom. Oštećenja su u početku mala i događaju se na periferiji vidnog polja tako da se i ne primijete, jer jasno vidimo centralnim vidom, a periferni vid postupno se sužava. Tek kada su oštećenja veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom. U toj fazi vidni živac, nažalost, već značajno oštećen. Ako se takvo stanje na vrijeme ne otkrije i ne liječi, može završiti sljepoćom vida.

Oftamološki pregled

Stanja koja prikazuju slike je početno oštećenje vida, uznapredovalo oštećenje vida i potpuna sljepoća.

KAKO PREPOZNATI I LIJEČITI GLAUKOM

 • Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.
 • Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.
 • Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične čimbenike; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.
 • Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca.
 • Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.
 •  

  Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.