Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Staračka dalekovidnost ili prezbiopija

Staračka dalekovidnost se pojavljuje nakon 40-e godine života. Pacijenti navode nemogućnost čitanja sitnog teksta, mutan vid na blizinu ili umaranje očiju prilikom dužeg čitanja, udaljavaju tekst ili navode da su im „ruke prekratke“.

Prezbiopija je posljedica postepenog gubitka akomodacije – sposobnosti oka da fokusira predmete u blizini. Očna leća s godinama gubi elastičnost, teže mijenja svoj oblik pod utjecajem očnih mišića pa je fokusiranje predmeta na blizini oka oslabljeno.

Lijek za prezbiopiju ne postoji.

U svrhu rješavanja prezbiopije najčešće se koriste dioptrijske naočale. Postoji nekoliko naočala za korekciju prezbiopije:

1. Naočale samo za čitanje – s dioptrijom samo na blizinu, koriste ih osobe koje nemaju smetnje vida na daljinu

2. Bifokalne naočale – u gornjem dijelu naočala nalazi se dioptrija za gledanje na daljinu, a u donjem dijelu dioptrija za gledanje za blizinu

3. Progresivne naočale ( multifokalne naočale ) – omogućuju prirodno gledanje na svim udaljenostima (daljina, srednja udaljenost i blizina )

dr. med. Sanja Debelec spec. oftalmologije

Naručite se na oftalmološki pregled u Poliklinici Sv. Nikola ili pregled dioptrije u optici Optifab.– staračka dalekovidnost.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.