Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Klempave uške-otoplastika

Korekcija klempavih uški (Otoplastika) ubraja se u skupinu najčešćih korekcija kada je riječ o estetskim deformacijama.

Klempave ili odstojeće uške prirođena su deformacija oblika uški koja je podjednako prisutna u oba spola, a može biti i nasljedna. O odstojećoj ušci govorimo kada kut između kosti mastoida i stražnje površine uške iznosi više od 30º. To je najčešće posljedica nerazvijenog pregiba “antheliksa”, kao i prevelike hrskavice kavuma ušne školjke.

Klempave uške su prisutne ubrzo nakon rođenja, a sazrijevanjem i otvrdnućem hrskavice poprimaju konačan oblik. One su isključivo estetski problem i ne predstavljaju nikakvu funkcionalnu smetnju za razvoj sluha. Djeca zbog toga mogu biti izložena izrugivanju, podsmjehu i posljedično gube samopouzdanje.

Pojavnost odstojećih uški može biti jednostrana ili obostrana, simetrična ili asimetrična. Problem se kod djece rješava u općoj anesteziji. U našoj Poliklinici izvodi se u lokalnoj anesteziji i za pacijenta je lako podnošljiv i bezbolan (ambulantnim kirurškim zahvatom) nakon 13 godine.

O zahvatu
Korekcija klempavih uški (Otoplastika) se izvodi pod lokalnom anestezijom. Sam postupak operacije traje do 60 minuta po uški. Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke uz glavu. Ispravljanje hrskavice obavlja se rezovima iza uške, vanjski nabor hrskavice oblikuje se, a eventualni višak kože i hrskavice odstranjuje te se uške fiksiraju u normalni položaj. Operativni rez gotovo je nevidljiv jer se nalazi straga u naboru između uha i glave.

Priprema
Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom će naša liječnica dr. Tajana Gudlin Sbull pacijentu odnosno roditeljima objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije te koje pretrage treba učiniti prije operacije.

Oporavak
Nakon operacije na uške se postavlja zavoj koji se nakon dva dana zamjenjuje manjim prevojem. Preporučuje se uzimanje analgetika prvih dana nakon operacije. Šavovi se odstranjuju nakon 10 dana. Pranje kose je dozvoljeno nakon 7 dana. Tijekom spavanja narednih mjesec dana potrebno je nositi elastičnu traku za glavu da bi se spriječilo presavijanje uški. Ožiljak se nalazi na stražnjoj strani uški, jako dobro cijeli i nije uočljiv.

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.