Nazovite nas danas 042 660 305
Ul. Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6, 42000, Varaždin
Radno vrijeme
Pon - Pet: 08:00 -20:00, Sub: 08:00-13:00

Kako održavati ravnotežu u tijelu za dobro zdravlje?

Alkalna ravnoteža tijela, poznata i kao pH ravnoteža, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti.

Što je pH ravnoteža?

Zamislite pH kao mjeru kiselosti ili alkalnosti u tijelu. Skala pH vrijednosti kreće se od 0 do 14, gdje je 7 neutralno. Ako je pH manji od 7, tijelo je kiselo, a ako je veći od 7, tijelo je alkalno. Važno je održavati pH u optimalnom rasponu kako bismo osigurali da naše tijelo pravilno funkcionira.

Mnogi liječnici i nutricionisti smatraju da kiselo okruženje u tkivima nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica oslabljuje sve tjelesne stanice te izaziva mnoge bolesti, uključujući i rak.

Kada održavamo ravnotežu u tijelu, postižemo nekoliko zdravstvenih prednosti:

  • Enzimi, koji su proteini koji pomažu u obavljanju raznih funkcija u tijelu, najbolje rade u određenom pH rasponu. Održavanje pravilne pH ravnoteže osigurava da enzimi mogu učinkovito obavljati svoj posao u našem tijelu.
  • Ravnoteža pH također ima utjecaj na proteine.Pravilna pH ravnoteža pomaže održati strukturu i funkciju proteina.
  • Naš imunološki sustav koristi pH ravnotežu kako bi se borio protiv infekcija i bolesti. Održavanje alkalne ravnoteže može ojačati naš imunološki sustav i pomoći nam da budemo manje osjetljivi na bolesti.
  • Također, pravilna pH ravnoteža pomaže u regulaciji raznih tjelesnih funkcija kao što su ravnoteža elektrolita, kontrola tjelesne temperature i održavanje zdravog krvnog tlaka.

Za održavanje pH ravnoteže u tijelu:

  • Jedite uravnoteženu prehranu koja uključuje više svježeg voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. To su alkalne namirnice koje pomažu održavanju pH ravnoteže.
  • Pijte dovoljno vode. Voda pomaže u održavanju ravnoteže u tijelu.
  • Vježbajte redovito i smanjite stres. Tjelesna aktivnost i tehnike opuštanja mogu pomoći

    Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) i radi boljeg korisničkog iskustva.